Klapwiekend, duizelig en bedwelmd van schoonheid létterlijk omvallen: dat is het beroemde Stendhal-Syndroom. Het overkomt mensen in Florence en Rome, maar ons eigen land is toch ook prachtig? In de foto-comedyshow 'Mooi zo’ brengen Jan Dirk van der Burg en componist/muzikant Flavia Faas dit syndroom naar Nederland in een voorstelling vol pracht van eigen bodem. Het mooiste van het mooiste op het gebied van ruimtelijke ordening in het publieke- en private domein. U heeft het al gezien, maar nog niet zo mooi bekeken. Deze voorstelling blinkt uit in hallucinante herkenning en wordt ook weleens op maat gemaakt voor wie zijn blik op Nederland een eigen draai wil geven op congres of conferentie. Vraag gerust naar de mogelijkheden in de mail.
Lezing (wél leuk)
Flexibele duur: 30 tot 90 min
Jan Dirk neemt je uptempo mee in zijn wereld met een powerpointpresentatie die het concept ‘praatje & plaatje’ naar een dimensie knalt. Een vrolijk blik op alledaags Nederland, vol olifantenpaadjes, kantoorleven en voortuintjescultuur, maar ook zijn reflecties op social media en de reclamewereld passeren de revue. Niet zozeer een lezing over fotografie maar over een manier van zien. Een inspirerend verhaal voor iedereen die anders wil kijken naar het leven dat voor zijn voeten ligt. Een geintje met een seintje dat nog lang zal blijven hangen.
Olifantenpaadjes-show
Jan Dirk van der Burg is te boeken voor een lezing of workshop over olifantenpaadjes. Niet alleen het hoe en waarom van de fotoserie komt aan bod, maar ook de stedenbouwkundige raadsels, de drang van het menselijk instinct en het metaforische gebruik. In de lezing wordt een brug geslagen naar het organisatorische olifantenpaadje. Daar wordt de kortste weg van A naar B ook wel omschreven als ‘professionele ruimte’ voor de werknemer. Ook de door Van der Burg gemaakte mini-documentaire wordt in fragmenten vertoond en geanalyseerd. De energieke lezing duurt ongeveer 45 minuten, is interactief én herkenbaar.
Voor boekingen van de Olifantenpaadjes-show neem contact op met:
BIOGRAFIE
Jan Dirk van der Burg (1978) fotografeert, filmt, maakt fotocomedy en is de voormalig Fotograaf des Vaderlands.
In 2022 sloot hij zijn ambtstermijn af met ’Typisch Nederland’, een tentoonstelling in het NL Fotomuseum en een gelijknamig boek. Zijn bekendste werk is het fotoboek Olifantenpaadjes (2011), een optimistische aanklacht tegen een landschappelijke misstand en een ode aan de kortste weg van A naar B. Daarnaast bundelde hij ongevraagd de 10 opmerkelijkste twitteraccounts van Nederland in de Tweebundelbox (2016). Sinds hij in 2004 afstudeerde met een serie over Kantoorcultuur opereert hij in een fotografische nichemarkt van inspraakavonden, vergaderingen en cursussen - de wereld onder het systeemplafond.
Daarnaast heeft hij en wekelijkse beeldcolumn #heerlijkgenieten in Volkskrant Magazine, had hij met Marcel van Roosmalen de serie Nederland onder het Systeemplafond voor De Correspondent en maakte hij theatervoorstellingen met Flavia Faas op theaterfestival De Parade over zijn fotografie en het verbazingwekkende leven in het algemeen. Ook de moeite: de zesdelige webserie ‘De Fotoclub des Vaderlands’ op youtube en vanaf mei 2023 is hij ook te zien in het kinderprogramma 'Snapshot' op NPO ZAPP, fotografie-tv voor de doelgroep met de meest onbevangen blik. Ook is hij is lid van het self publishing collectief DIABP.
Jan Dirk is al jaren Pandist, de geuzennaam voor de bewuste Fiat Panda rijder. Hij woont en werkt in Amsterdam.